شکیبایی اوپک پلاس در مقابل تلاطم بازار نفت

شکیبایی اوپک پلاس در مقابل تلاطم بازار نفت

به گزارش لباس نو، از نظر اوپک پلاس، بهترین پاسخ به ابهامات فزاینده در بازار نفت، همچنان حفظ مواضع فعلی است.



به گزارش لباس نو به نقل از ایسنا، هنگامی که بروز یک بحران بانکی در ماه میلادی گذشته، سبب شد قیمت نفت به پایینترین حد ۱۵ ماه گذشته نزول کند، گمانه زنیهایی شکل گرفت که عربستان سعودی و شرکایش در گروه اوپک پلاس امکان دارد با مبادرت به کاهش تولید، برای تقویت بازار مداخله کنند.

اما با وجود همه اتفاقات اخیر، اوپک پلاس نشان داده که حاضر نیست موضع خویش را تغییر دهد. مقامات سعودی علنا اعلام نموده اند که این گروه باید سطح تولید را در طول سال جاری ثابت نگه دارد. نمایندگان اوپک پلاس به صورت محرمانه پیشبینی می کنند که در جلسه روز دوشنبه کمیته نظارتی، هیچ تغییری انجام نخواهد شد.

ترس از سرایت بحران مالی، فروکش کرده و توجه بازارهای نفت بار دیگر به تقاضای رو به رشد چین برای نفت و فشار بر تولید روسیه از زمان حمله نظامی این کشور به اکراین، معطوف شده است. قیمت نفت بهبود قابل ملاحظه ای پیدا کرده و به حدود ۸۰ دلار در هر بشکه رسیده و درآمد ریاض و متحدانش را تقویت کرده است.

مارکو داناند، مدیرعامل شرکت بازرگانی کالای "گروه مرکوریا انرژی" در اینباره اظهار نمود: اوپک می تواند هنگامی که احساس کند مازاد عرضه وجود دارد، در بازارها دخالت کند. چشم انداز بازار نفت که سازمان کشورهای صادرکننده نفت و شرکای آن با آن مواجهند، همچنان مبهم است.

اعتماد به بازگشت قیمت نفت به ۱۰۰ دلار در هر بشکه، که ابتدای سال میلادی جاری در صنعت نفت موج می زد، به دنبال تاب آوری صادرات روسیه در مقابل تحریمهای بین المللی، متزلزل شده است. به نظر می آید عرضه جهانی در سه ماهه جاری، گرفتار مازاد خواهد شد.

نرخ رشد اقتصادی پنج درصدی که از جانب چین برای سال میلادی جاری هدف گذاری شده، هم خوشبینی سرمایه گذاران نفتی را تضعیف کرده است. حتی بانک آمریکایی گلدمن ساکس که بیشترین خوشبینی را در وال استریت نشان می دهد، از پیشبینی سه رقمی شدن قیمت نفت در سال ۲۰۲۳ عقب نشینی کرده است.

پس لرزه های ورشکستگی بانک "سیلیکون ولی" و از مشکلات بانک "کردیت سوئیس"، چشم انداز بازار نفت را تیره تر کرد.

عزم و اراده اوپک پلاس محک می خورد

این گمانه زنی وجود داشت که ریزش قیمت نفت می تواند عزم شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی که ماه گذشته گفته بود اهداف تولید اوپک پلاس (که اواخر سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا کرد) تا آخر سال میلادی جاری تغییری نخواهد کرد را به محک بگذارد.

این پیشبینی ها در پرتو، بهبود قیمت نفت ناپدید شد.

هلیما کرافت، مدیر استراتژی کالا در شرکت "آر بی سی مارکت" در اینباره اظهار داشت: مدیریت اوپک پلاس احیانا تصمیم خواهد گرفت که نیازی به اعمال گزینه کاهش تولید بیشتر نخواهد بود. اما ما انتظار نداریم که این گروه در صورت وقوع یک دور دیگر کاهش قیمت نفت، در وضعیت اتوپایلوت بماند.

بازرگانان بزرگ نفت مانند گروه ترافیگورا و گروه گانوور، انتظار افت بیشتر قیمت نفت را ندارند. در واقع، این شرکتها پیشبینی می کنند با خروج کامل چین از قرنطینه های کووید، قیمت نفت در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ روند صعودی پیدا خواهد نمود. گلدمن ساکس ضمن ملایم کردن انتظارات اولیه خود از قیمت نفت، انتظارش از رونق بازار کالاها را مضاعف کرده است.

طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی، تقاضای جهانی برای نفت سال جاری دو میلیون بشکه در روز رشد کرده و به رکورد ۱۰۲ میلیون بشکه در روز می رسد و بازار را در تابستان با کمبود عرضه روبرو می کند.

این چشم انداز قوی برای مصرف نفت در حالی مطرح است که عرضه جهانی محدودتر خواهد شد. روسیه که یکی از اعضای گروه اوپک پلاس است، کاهش ۵۰۰ هزار بشکه ای تولید روزانه نفت به تلافی تحریم ها را اعلام نموده و وعده داده است که این کاهش تا پایان ژوئن، ادامه پیدا خواهد نمود.

کشورهای اروپایی واردات نفت روسیه را ممنوع کردند و تنها خدمات حمل و بیمه محموله های نفت را برای کشورهایی عرضه می کنند که نفت روسیه را به قیمت پایینتر از ۶۰ دلار در هر بشکه خریداری می کنند.

هر چند صنعت نفت روسیه تابحال پیشبینی ها از فروپاشی را با تغییر مسیر صادرات به آسیا، به چالش کشیده است اما نشانه هایی وجود دارد که تجارت نفت روسیه کند شده و محموله های سوخت این کشور در سواحل اروپا، آفریقا و آمریکای لاتین شناور مانده اند.

همچنین اختلالات بیشتر در روند عرضه عراق مشاهده می شود. تجدید اختلاف حقوقی میان بغداد و اقلیم کردستان، مانع صادرات ۴۰۰ هزار بشکه نفت در روز شد که معمولاً از راه ترکیه به بازارهای بین المللی عرضه می شود.

بر اساس گزارش بلومبرگ، به قول باب مک نالی، رئیس گروه "انرژی راپیدان" و یکی از مقامات سابق کاخ سفید، هنگامی که اوپک پلاس در ژوئن برای بازنگری سطح تولید در نیمه دوم سال ۲۰۲۳ دیدار کند، امکان دارد فرصتی برای باز کردن شیرهای نفت خود داشته باشد. در این فاصله، وزیران اوپک پلاس احیانا رویکرد صبر و مشاهده را حفظ می نماید.





منبع:

1402/01/13
23:06:52
5.0 / 5
611
تگهای خبر: اقتصاد , اقتصادی , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۱
لباس نو